dijous, 4 d’abril del 2013

De literatura i història


LES VEUS DEL PAMANO
JAUME CABRÉ

Jaume Cabré (Barcelona 1947) és escriptor i guionista català. Es va llicenciar en Filologia Catalana i actualment és membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. L'any 2004 va publicar Les veus del Pamano, una novel·la de temàtica històrica que ha estat molt ben acollida per la crítica i, a més, ha estat traduïda a dotze llengües diferents.
La història està narrada a partir de tres diègesis: els primers anys del franquisme, la transició cap a la democràcia i l'actualitat. Aquesta característica és una de les més importants de la novel·la en tant que permet que la història sigui narrada a partir de tres moments històrics diferenciats i, per tant, a partir de tres perspectives diferents. Tanmateix, les històries entrecreuades acaben convergint entre elles i permeten que tot allò que s'ha explicat al llarg de la narració agafi sentit.
Ens hem de traslladar, doncs, al context dels anys quaranta a Torena, un poble de ficció situat al Pallars Sobirà. Oriol Fontelles s'instal·la a aquest poble juntament amb la seva dona per exercir de mestre d'escola al mateix temps que esclata la Guerra Civil. Així doncs, Fontelles es veu immers en un calvari per culpa de la impossibilitat de lluitar pels seus ideals i decideix contribuir, de la millor manera que sap, en la empresa dels maquis. Tanmateix, Oriol Fontelles coneix la senyora Elisenda Vilabrú, de qui s'enamora bojament i acaba convertint-se en un dels màxims representants franquistes de Torena, guiat per la figura de Targa, l'alcalde del poble. Com a contrapartida, al mateix temps lluita conta el seu propi bàndol.
El segon fil argumental es pot situar, com ja hem dit, durant la transició democràtica i consisteix en l'intent de santificar, per part d'Elisenda Vilabrú, la figura d'Oriol Fontelles a més de la reescriptura de la biografia del protagonista.
Finalment, el tercer fil argumental és el que, en certa manera, cohesiona totes les històries que s'expliquen al llarg del llibre. Tina Bros, fotògrafa del segle XXI, per casualitat troba una carta d'Oriol Fontelles a la seva filla amagada a l'escola de Torena i decideix seguir el fil de la història del mestre al mateix temps que la seva vida deixa de tenir sentit. El seu fill decideix fer-se capellà i el seu home l'abandona per una altra dona. Així doncs, Tina dedica tots els seus esforços a recuperar la memòria històrica d'Oriol Fontelles, vist com un dels falangistes més importats de la història del seu poble i no reconegut com el que realment havia estat, una important ajuda pel maquis.
Podem dir, doncs, que Les veus del Pamano és una novel·la històrica que juga amb l'oblid i la venjança per a construir un món on res és el que sembla però també, on tot acaba agafant sentit. Guardonada amb el Premi de la Crítica Catalana l'any 2005 i amb el Premi Novel·la Setè Cel l'any 2007, és una obra que fa reflexionar sobre el present girant la mirada al passat. Escrita amb un estil exquisit i amb una prosa depurada, té el potencial suficient i els ingredients necessaris per a convertir-se en un clàssic de la literatura catalana contemporània.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada