dijous, 25 d’abril del 2013

D'adaptacions cinematogràfiques


V de Vendetta:
 de la ideologia a la popularització

Entre els anys 1982 i 1983, Allan Moore va publicar la novel·la gràfica V for Vendetta la qual va ser adaptada al cinema l'any 2006. El mateix Allan Moore es va desentendre de la producció cinematogràfica perquè no estava d'acord amb l'adaptació i, a partir de la seva reacció, la crítica i els espectadors van adoptar dues postures oposades que anaven des dels insults als elogis i que van ser la causa d'una polèmica que va durar mesos. Així doncs, crec que és interessant comentar alguns dels factors que van fer que sorgissin les dues postures adoptades davant la pel·lícula, posant èmfasi a la intencionalitat de les dues versions.
V de vendetta agafa com a punt de partida la conspiració de la pólvora, una revolta ideada per una sèrie de catòlics anglesos que, com a reacció al rei Jaume I d'Anglaterra, planejaren fer volar el Parlament anglès el 5 de novembre de 1605. Durant aquesta conspiració, Guy Fawkes, un militar anglès, va convertir-se en símbol i, de fet, la màscara del personatge principal – tant de la novel·la gràfica com de la pel·lícula – està inspirada en la figura d'aquest personatge històric.
La gran diferència entre la novel·la gràfica i el film rau en el temps narratiu. Així, mentre que l'original emmarca la història entre els anys 1977-1978, l'adaptació s'inspira en un futur fictici. El temps narratiu, doncs, és important per entendre la gran diferència entre les dues versions ja que és el que ens permet veure com la pel·lícula ha popularitzat els elements de la novel·la gràfica. Allan Moore va crear l'original com a reacció al tatxerisme, molt present a l'Anglaterra de la dècada dels vuitanta. A més, el còmic fa una crítica a la societat en tant que el dictador que governa ha estat triat pel poble i mantingut per la manca de personalitat de les classes popular. Tanmateix, el film adapta el context polític, fent-lo actual i, a més, deixa de banda la crítica social i deshumanitza el règim, convertint a l'Estat amb l'únic responsable de la situació política. És un fet, doncs, que mentre que la novel·la gràfica té una intencionalitat real, la pel·lícula transforma els elements més polèmics per a arribar a un públic més ampli, més global. No és estrany, tanmateix, tenint en compte el públic que accedeix a cada gènere – és clar que el cinema té una major incidència popular que no pas la novel·la gràfica o el còmic –. Un dels fets interessants de l'adaptació és la introducció del tema de la guerra biològica, una temàtica que interessa molt avui dia.
L'adaptació, tanmateix, no acaba aquí. Els personatges també pateixen transformacions. V, el protagonista, és presentat al còmic com un lluitador sense escrúpols mentre que a la pel·lícula lluita per un propòsit, per aconseguir la llibertat. La protagonista femenina, Evey, és, a la pel·lícula, una jove normal, forta i amb ideologia mentre que a la novel·la gràfica és una dona sense propòsits, obligada a prostituir-se i desesperada. La pel·lícula, doncs, suavitza les característiques dels personatges principals per a crear empatia entre ells i el públic i fa el contrari amb l'antagonista que, a la pel·lícula és un personatge sense cap qualitat humana mentre que al còmic és un home inepte que creu amb el regim feixista però que no sap estar en societat.
D'aquesta manera, doncs, sembla que l'evasió cap al futur, la bonhomia dels protagonistes i l'atrocitat dels qui agafen el rol d'antagonistes està de moda i crea referents a la cultura de masses. Tanmateix, hem de tenir en compte que el producte que es veu al cinema parteix d'unes bases descontextualitzades i desproveïdes d'ideologia que s'han adaptat per a fer-lo accessible al gran públic, una adaptació, això sí, ben aconseguida i que ha aconseguit crear interès pel gènere de la novel·la gràfica, malauradament molt malmesa. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada