dimecres, 20 de març del 2013

L'extinció: joc poètic i reflexió social

SEBASTIÀ ALZAMORA
L'EXTINCIÓ

 Una Mallorca dessolada, un castell amb personalitat pròpia, tres personatges històrics i el pas del temps són els ingredients de L'extinció, la primera novel·la de l'escriptor mallorquí Sebastià Alzamora.
La ficció i la realitat es mesclen per crear una narració plena de referències al món clàssic que fan pensar amb el pas del temps i amb la pèrdua de la pròpia identitat. La novel·la gira entorn de la figura de Chesnutt, el darrer habitant de Mallorca, i les figures reals del científic Oppenheimer, el músic Gabriel Fauré i l'anarquista Sébastien Fauré.
Mitjançant una llengua culta i farcida de sinestèsies, l'autor de la novel·la crea un món distorsionat on res és el que sembla i tot és el que és. Recorda, en certa manera, al “Jardí de les delícies” del Bosco per la seva complexitat i la seva personalitat única.

El jardí de les delícies

Una característica que crida l'atenció de la novel·la en qüestió és la base experimental del llenguatge; a les descripcions del segon capítol no hi apareix cap signe de puntuació i, aquest fet, unit a la complexitat del llenguatge, creen la sensació de rapidesa temporal que ens fa passar pàgines per a descobrir-mos un desenllaç no gaire esperançador.
La bellesa del llenguatge es contraposa amb l'horror, la por i la violència. Els personatges perden qualsevol petita espurna de dignitat per a convertir-se en els titelles del temor i la destrucció més primaris. Aquesta característica, a més de fer-mos reflexionar sobre el món que ens envolta ens endinsa en un món d'intensitats estridents replet d'elements poètics molt vius i fascinants. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada